Ir al contenido principal

ABP FP Catalunya

Inscripción cerrada

 

Descripció

La formació ABP MOOC1 ActivaFP és un curs en línia, obert i massiu, que té com a finalitat oferir una experiència d'aprenentatge social, on la col·laboració pel desenvolupament de les tasques plantejades és un element clau.

ActivaFPcom a programa d’innovació metodològica dins de la unitat ImpulsFP et proposa participar en aquest MOOC on podràs tenir un primer contacte o bé aprofundir en la metodologia d'aprenentatge basat en projectes. Tu decideixes com participar en aquesta experiència.

ABP MOOC1 ActivaFP està dissenyat per professorat de formació professional amb una àmplia experiència en aprenentatge basat en projectes i coordinat per Activafp, que posa al servei de la comunitat educativa la seva àmplia experiència dissenyant i desenvolupant experiències d'aprenentatge obertes i massives.

Les quatre setmanes de durada del curs et permetran enfrontar amb confiança el disseny i la posada en marxa activitats per al teu alumnat usant l'ABP com a estratègia metodològica. Els continguts s'estructuren així en quatre unitats:

  • UNITAT 0. Benvinguda al MOOC, punt de partida
  • UNITAT 1. Què és la metodologia ABP?
  • UNITAT 2. Treballem en metodologies ABP
  • UNITAT 3. Disseny dels projectes ABP
  • UNITAT 4. Implementació dels projectes ABP a l’aula

Només necessites un ordinador, una connexió a Internet i moltes ganes de viure una experiència única en companyia d´altres docents de Formació Professional. Es certificaran 40 hores de formació si es fan totes les tasques demanades.

Aquest MOOC1 tindrà continuïtat en un MOOC2 on es trobarà informació sobre com presentar a l’alumnat la metodologia a nivell tècnic i emocional, a més de com programar quan fas servir la metodologia ABP.

Objectius
  • Millorar la capacitació docent a través del disseny i la posada en pràctica de projectes d'aprenentatge.
  • Participar en dinàmiques de reflexió i canvi als centres educatius a través de l'anàlisi crítica de les pràctiques educatives i el disseny d'actuacions educatives innovadores.
  • Interactuar amb altres docents a través de les xarxes i la construcció d'una comunitat de pràctica didàctica entorn a la metodologia d'aprenentatge basat en projectes.
  • Difondre el treball dels participants i els centres educatius.
  • Dotar de recursos, entre els quals es trobaran dos guies del programa ActivaFP: Guia bàsica d’ABP i Guia del docent que treballa en ABP.
Equip d’autors del MOOC 1

 

Equipo docente

Paco González

Enginyer Tècnic Industrial per la UPC i Llicenciat en Psicopedagogia per la UdL, és professor de cicles formatius en l'especialitat de sistemes electrotècnics i automàtics.

Actualment és el coordinador pedagògic de l'INS Escola del Treball de Lleida on realitza les tasques com Cap de Relacions amb les Empreses. Forma part d'un grup de treball on realitzem serveis professionals per a empreses i ajudem al desenvolupament professional de l'alumnat anomenat ID7 a l’Escola del Treball.

Comparteix la coordinació de la Xarxa EmpresaFP amb el Javi Abad i la coordinació de la Xarxa ActivaFP amb l'Olga Castilla.

Formador fent tàndem amb l'Olga Castilla en formacions de Metodologies ABP, Tutoria i Programació pel Departament d'Educació.

Col·labora amb l'Olga Castilla en la implementació de cicles formatius íntegrament per projectes, anomenats, cicles d’alt rendiment, on els alumnes aprenent a veure el món que els envolta amb una mirada diferent passant d'ésser espectadors a activadors del seu procés d'aprenentatge.

Ha estat Coordinador Territorial de FP de Lleida, i Coordinador de la formació del professorat de FP de l'ICE de la UdL.

Equipo docente

Feliu López Vidal

És enginyer industrial per la UPC, amb un postgrau d’e-learning per la UOC. Professor de cicles formatius en l’especialitat d’organització i projectes de fabricació mecànica.

Actualment és el gerent de l’Escola de Capacitació Nauticopesquera de Catalunya, i professor associat a la UPC al Màster en Formació del Professorat d'ESO, Batx i FP. De la seva trajectòria professional, destaquem les etapes com a director de l’Institut de Nàutica de Barcelona (2015-21), tècnic curricular a la Direcció General de FP (2008-15) i subdirector de FP de l’IES Mollet del Vallès (2005-08).

La seva expertesa en direcció de centres, polítiques educatives i disseny curricular l’ha portat a ser formador de formadors a la FP des del curs 2008 en metodologies actives, e-learning i programació didàctica. També és membre de les diverses xarxes d’innovació de la Direcció General de FP.

Equipo docente

Roser Vilà

Llicenciada en Pedagogia per la Universitat de Girona, amb experiència a l´EAP Gironès-Est. Docent amb plaça consolidada per oposicions de torn lliure a les especialitats de: Serveis a la Comunitat i d´Intervenció sociocomunitària.

La seva passió es la innovació i la formació continuada en Educació Infantil. Ha estat docent i col.laboradora a l'IOC en el CFGS Educació Infantil. Ha participat en el grup de treball encarregat de l'elaboració dels documents: Currículum i orientacions de segon cicle (2016) i Orientacions per l'Avaluació a Educació Infantil de segon cicle (2020) del Departament d'Educació.

Li agrada compartir coneixements i crear entorns d'aprenentatge globalitzadors. Té experiència com a formadora -en cursos organitzats per sindicats- per a la preparació de diferents convocatòries d'oposicions (a professorat d'FP i personal PAS: TIS i TEI del Departament d'Educació). Ha estat Coordinadora de la formació del professorat de FP de l'ICE de la Universitat de Girona i té experiència com a relatora en diferents jornades professionals.

Actualment és docent de Cicles Formatius a la Família de Serveis a la Comunitat a l'Institut Montilivi de Girona i actualment forma part de l'equip Impulsor de Xarxes d'aquest centre. Compagina la seva tasca amb la docència com a professora associada en el Departament de Pedagogia (on també promou l´ABR) i en el Màster en formació del professorat de la Universitat de Girona amb la voluntat de promoure el treball en equip en el marc d'un sistema educatiu inclusiu.

Equip de materials del programa ActivaFP

 

Equipo docente

Fran Arrébola Concejero

Porto aprenent a ser InDocent* des del 2001, passant per pràcticament totes les etapes educatives i des del 2011 a la Formació Professional, concretament a la família de Comerç i Màrqueting. Soc inquiet i m'apassiona aprendre, em passo els dies buscant la manera d'aconseguir que l'alumnat gaudeixi i aprengui, oferint-los estratègies i eines que els ajudin a ser persones crítiques i responsables, tant amb el seu futur professional com amb la seva integració a la societat.

Des del 2014, intento millorar les meves classes de la mà d'Antonio Domingo. I junts, la de tots aquells que ens envolten i busquen també millorar-ne les classes. Aquest aliança ens ha portat a estendre un model propi d'aprenentatge basat en projectes al Centre d'Estudis Politècnics. A més, col·laborem amb el programa ActivaFP de la Generalitat de Catalunya, de vegades formant docents, de vegades assessorant i ajudant els centres en el desplegament de metodologies actives a les seves aules, altres vegades compartint les nostres experiències.També ajudem a teixir una xarxa de professionals amb interès en el canvi de mirada docent a les formacions de #EncesaEmocional, que també formen part de l'itinerari formatiu d'ActivaFP.* També, des de finals de 2020, jugant en equip amb Conecta13.

*Cal ser una mica InDocent per sortir de la norma establerta, qüestionar-se qualsevol acció de la pràctica docent, comprendre-la i tractar de millorar-la (encara que només sigui una miqueta).

Equipo docente

Olga Castilla Corsa

Llicenciada en dret, actualment és professora de formació i orientació laboral a l'institut Escola del Treball de Lleida. Des de fa uns anys és la cap d'estudis alhora que la Coordinadora d'Emprenedoria i d'ActivaFp. Forma part d'un grup de treball on realitzem serveis professionals per a empreses i ajudem al desenvolupament professional dels alumnes. , anomenat ID7 a l’Escola del Treball.

La seva tasca al centre la compagina com a professor col·laborador de l’UOC en el màster per al professorat de l’especialitat de FOL. Participa activament en els equips ICE d’emprenedoria i de Formació i Orientació laboral de l’equip ICE de Lleida. Forma part de la junta directiva de l’associació FPempresa com a vocal representant de Catalunya i Aragó.

Li agrada fer el seguiment de projectes des del punt de vista empresarial i contribuir amb l'experiència a la millora contínua de l'aprenentatge dels alumnes mitjançant l'emprenedoria, la creativitat i la innovació.

El seu repte ha estat participar conjuntament amb el Paco Gonzalez, en la implementació de cicles formatius íntegrament per projectes, anomenats , cicles d’alt rendiment, on els alumnes aprenent a veure el món que els envolta amb una mirada diferent passant d'ésser espectadors a activadors del seu procés d'aprenentatge.

Equipo docente

Antonio Domingo Alonso

Des de finals del segle passat acompanyo com a InDocent* en l'aprenentatge a futurs professionals de la informàtica que han decidit seguir la ruta de la Formació Professional. Conscient sempre que en informàtica el que estudies avui es va quedar obsolet ahir he buscat enamorar els meus alumnes de l'aprenentatge per oferir-los eines que els permetin tenir una inserció laboral còmoda i sòlida, que els faci persones tan conscients i lliures com sigui possible.

Des de fa 6 anys, comparteixo recerca i viatge pedagògic de la mà de Fran Arrébola. El camí ens ha portat a estendre un model propi d'aprenentatge basat en projectes al Centre d'Estudis Politècnics. A més, col·laborem amb el programa ActivaFP de la Generalitat de Catalunya, de vegades formant docents, de vegades assessorant i ajudant als centres en el desplegament de metodologies actives a les seves aules, altres vegades compartint les nostres experiències. També ajudem a teixir una xarxa de professionals amb interès en el canvi de mirada docent a les formacions de #EncesaEmocional, que també formen part de l'itinerari formatiu d'ActivaFP. A més, des de finals del 2020, jugant en equip amb Conecta13.

*Cal ser una mica InDocent per sortir de la norma establerta, qüestionar-se qualsevol acció de la pràctica docent, comprendre-la i tractar de millorar-la (encara que només sigui una miqueta).

Equipo docente

Paco González

Enginyer Tècnic Industrial per la UPC i Llicenciat en Psicopedagogia per la UdL, és professor de cicles formatius en l'especialitat de sistemes electrotècnics i automàtics.

Actualment és el coordinador pedagògic de l'INS Escola del Treball de Lleida on realitza les tasques com Cap de Relacions amb les Empreses. Forma part d'un grup de treball on realitzem serveis professionals per a empreses i ajudem al desenvolupament professional de l'alumnat anomenat ID7 a l’Escola del Treball.

Comparteix la coordinació de la Xarxa EmpresaFP amb el Javi Abad i la coordinació de la Xarxa ActivaFP amb l'Olga Castilla.

Formador fent tàndem amb l'Olga Castilla en formacions de Metodologies ABP, Tutoria i Programació pel Departament d'Educació.

Col·labora amb l'Olga Castilla en la implementació de cicles formatius íntegrament per projectes, anomenats, cicles d’alt rendiment, on els alumnes aprenent a veure el món que els envolta amb una mirada diferent passant d'ésser espectadors a activadors del seu procés d'aprenentatge.

Ha estat Coordinador Territorial de FP de Lleida, i Coordinador de la formació del professorat de FP de l'ICE de la UdL.

Equipo docente

Feliu López Vidal

És enginyer industrial per la UPC, amb un postgrau d’e-learning per la UOC. Professor de cicles formatius en l’especialitat d’organització i projectes de fabricació mecànica.

Actualment és el gerent de l’Escola de Capacitació Nauticopesquera de Catalunya, i professor associat a la UPC al Màster en Formació del Professorat d'ESO, Batx i FP. De la seva trajectòria professional, destaquem les etapes com a director de l’Institut de Nàutica de Barcelona (2015-21), tècnic curricular a la Direcció General de FP (2008-15) i subdirector de FP de l’IES Mollet del Vallès (2005-08).

La seva expertesa en direcció de centres, polítiques educatives i disseny curricular l’ha portat a ser formador de formadors a la FP des del curs 2008 en metodologies actives, e-learning i programació didàctica. També és membre de les diverses xarxes d’innovació de la Direcció General de FP.

Equipo docente

Roser Vilà

Llicenciada en Pedagogia per la Universitat de Girona, amb experiència a l´EAP Gironès-Est. Docent amb plaça consolidada per oposicions de torn lliure a les especialitats de: Serveis a la Comunitat i d´Intervenció sociocomunitària.

La seva passió es la innovació i la formació continuada en Educació Infantil. Ha estat docent i col.laboradora a l'IOC en el CFGS Educació Infantil. Ha participat en el grup de treball encarregat de l'elaboració dels documents: Currículum i orientacions de segon cicle (2016) i Orientacions per l'Avaluació a Educació Infantil de segon cicle (2020) del Departament d'Educació.

Li agrada compartir coneixements i crear entorns d'aprenentatge globalitzadors. Té experiència com a formadora -en cursos organitzats per sindicats- per a la preparació de diferents convocatòries d'oposicions (a professorat d'FP i personal PAS: TIS i TEI del Departament d'Educació). Ha estat Coordinadora de la formació del professorat de FP de l'ICE de la Universitat de Girona i té experiència com a relatora en diferents jornades professionals.

Actualment és docent de Cicles Formatius a la Família de Serveis a la Comunitat a l'Institut Montilivi de Girona i actualment forma part de l'equip Impulsor de Xarxes d'aquest centre. Compagina la seva tasca amb la docència com a professora associada en el Departament de Pedagogia (on també promou l´ABR) i en el Màster en formació del professorat de la Universitat de Girona amb la voluntat de promoure el treball en equip en el marc d'un sistema educatiu inclusiu.

Coordinadors

 

Equipo docente

José Carrasco

És titulat en Formació Professional en Delineació Industrial a l’Institut Miquel Martí i Pol de Cornellà de Llobregat. Diplomat en Enginyeria Tècnica Industrial (Mecànica) a l’Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica Industrial de Barcelona (UPC). Màster per Professorat de Secundaria en Tecnologia i Informàtica a la Universidad Internacional de la Rioja UNIR. Professor de formació professional a l'especialitat de Mecanització i Manteniment de Màquines.

Amb 20 anys d’experiència professional a l’empresa privada gestionant projectes industrials a nivell internacional al sector d’automoció com a product manager.

Innovador en l’ús de metodologies actives des del curs 2013 i per tant amb experiència en Aprenentatge Cooperatiu i Aprenentatge Basat en Projectes a l’Institut Palau Ausit de Ripollet.

Expert i tutor al campionat WorldSkill al skill de Mecatrònica industrial.

Coordinador del programa del canvi metodològic a l'FP ActivaFP del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya a la Subdirecció de Programes i Projectes des del 2018.

Ha realitzat diferents col·laboracions al Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya a la Subdirecció d’Ordenació Curricular.

Coordinador d’FP a l’Institut Manolo Hugué de Caldes de Montbui, gestionant la formació en centres de treball, la formació dual i els programes i projectes del centre.

Equipo docente

Paz Gómez

És llicenciada en Ciències Química per la Universitat de Barcelona. Professora de formació professional a l'especialitat d'Anàlisi i Química Industrial. Diploma d'estudis avançats en Didàctica de les Ciències i les Matemàtiques per la mateixa universitat. Col·laboradora i formadora del grup de metodologies docents de la Universitat Autònoma de Barcelona fins a la seva desaparició el 2014. Formadora de formadors des del curs 1998 en metodologies i programació a la formació professional. Formacions per interins i funcionaris novells. Coautora del MOOC ABP FP de dualiza Bankia. Coformadora del curs d’Innovatec de Projectes d’innovació educativa de la Generalitat València. Coordinadora pedagògica de l'INS Provençana de l'Hospitalet de Llobregat del 2015 al 2020. Coordinadora del programa del canvi metodològic a l'FP ActivaFP del Departament d' Educació de la Generalitat de Catalunya des del 2017. Innovadora en l’ús de metodologies actives des del curs 1997 i per tant amb llarga experiència en Aprenentatge Cooperatiu i Aprenentatge Basat en Projectes.

Equipo docente

Marta Valero

És diplomada en Ciències Empresarials a la Universitat Pompeu Fabra i llicenciada en Administració i Direcció d’Empreses per la Universitat de Vic. Màster en Direcció de Màrqueting per l’Instituto de Empresa de Madrid. Professora de formació professional a l'especialitat de Comerç i Màrqueting.

5 anys d’experiència en el departament de màrqueting de l’empresa privada.

Col·laboradora i formadora de l’Institut Obert de Catalunya.

Coordinadora d’InnovaFP de l'INS Santa Eugènia de Girona des del 2017 i coordinadora de la xarxa InnovaFP durant un curs.

Coordinadora del programa del canvi metodològic a l'FP ActivaFP del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya des del 2021. Innovadora en l’ús de metodologies actives des del curs 2015 i per tant amb llarga experiència en Aprenentatge Cooperatiu i Aprenentatge Basat en Projectes.

Públic destinatari
  • Docents de Formació Professional en els diferents nivells: bàsic, mitjà i superior amb interès en el seu desenvolupament professional i en el coneixement i ús de l'Aprenentatge Basat en Projectes.
  • Perfils professionals de l'entorn de la formació professional, com a tutors de la formació en centres de treball de les empreses.
  • Persones interessades en educació i que exerceixin o estiguin relacionades amb la pràctica educativa en Formació Professional, així com a qualsevol altra persona interessada en el tema.
  1. Código del curso

    ABP_FP_Catalunya
  2. Inicio de clases

  3. Término de clases